Ferm historie

1945
Het begin
Gerhard Jan Willem Lantink

G.J.W. Lantink (*22-12-1913 – †05-02-1998) start als architect een eigen bureau voor architektuur en bouwbegeleiding aan de Sand-Ambachtstraat te ‘s-Gravenzande.

1949
Verhuizing naar Noordlandseweg
Noordlandseweg

Het bureau draait naar tevredenheid en er wordt een nieuwe huisvesting betrokken aan de Noordlandseweg 5 te ‘s-Gravenzande.

1957
297 woningen Hendrik-Ido-Ambacht
Woningbouw Hendrik-Ido-Ambacht

Het bureau is betrokken bij de bouw van 297 woningen in Hendrik-Ido-Ambacht.

1960
40 woningen op eigen rekening
Woningen 1950 - 1960

Een project van 40 woningen wordt op eigen rekening ontwikkeld en gebouwd. Dit heeft succes en steeds meer projecten worden in de volgende jaren op deze wijze gerealiseerd. Door deze grotere aanpak komen er ook steeds grotere projecten voor architectuur en bouwbegeleiding binnen. Al het werk wordt door G.J.W. Lantink verzet met assistentie van één tekenaar. Bij verkoopstagnatie, hetgeen wisseld voorkwam, werden bepaalde projecten in eigen beheer gehouden. Dit groeide gestaag tot een redelijk vastgoedbezit.

1961
Verbondskerk Vijfhuizen
Verbondskerk Vijfhuizen

G.J.W. Lantink ontwerpt een groot aantal kerken door heel Nederland, zoals deze Verbondskerk in Vijfhuizen.

1965
Bouw- en Handelmaatschappij Carnisseplaat

Na 1960 wordt het verkopen van woningen moeilijker terwijl ook het verwerven van nieuwe projecten minder vlot gaat. Voor de ontwikkeling van een recreatieproject wordt een in de Oude Maas gelegen eiland aangekocht. Moeilijkheden met betrekking tot de benodigde vergunningen leiden tot de oprichting van b.v. Bouw- en Handelmaatschappij Carnisseplaat.

Wooncomplex Grahamstraat IJmuiden
Wooncomplex IJmuiden

Realisatie van een wooncomplex aan de Grahamstraat in IJmuiden. Het geknikte woonblok wordt gekenmerkt door veel glas en een plat dak. Boven de toegangsdeuren zijn panelen met sterrenbeelden aangebracht.

1967
Oprichting Adomij b.v.

Om de continuïteit van de projecten te verzekeren wordt Adomij Projectontwikkeling b.v. opgericht. De b.v. Canisseplaat wordt aangewend om door Adomij ontwikkelde projecten te realiseren.

Winkelcentrum Wateringen
1968
Winkelcentrum Kallenkoter, Steenwijk
Winkelcentrum Kallenkoter, Steenwijk
1969
VOGN b.v.

Er komt meer lijn in de activiteiten. Adomij zoekt grond voor de projecten, architectenbureau Lantink ontwerpt en begeleidt de bouwwerken en Carnisse b.v. verzorgt in samenwerking met aannemers de realisatie. Om ook de verkoop zelf te doen wordt Verkoop Onroerend Goed Nederland b.v. (VOGN) opgericht. Inmiddels werken er totaal ongeveer 11 man.

1970
Meer continuïteit

Het eiland in de Oude Maas wordt zonder verlies verkocht. Carnisseplaat concentreert zich volledig op het uitvoeren van bouwprojecten. De continuïteit is inmiddels aanzienlijk verbeterd: het is weer tijd voor nieuwe ontwikkelingen.

1971
Pashout Elementenbouw

Pashout Elementenbouw b.v. wordt opgericht. Pashout maakt het mogelijk om snel systematisch te bouwen. Het zorgt ervoor dat het bureau aan vele internationale projecten kan meewerken,  waaronder in België, Duitsland, Frankrijk, Egypte en het Midden-Oosten.

1973
Jan-Willem Lantink
Jan-Willem Lantink

Jan-Willem Lantink (*18-02-1948 – †09-02-2016) begint zijn carrière als architect bij het bedrijf.

1974
Reorganisatie

De Lantink bedrijven reorganiseren. De b.v.'s Adomij Projectontwikkeling, Bouw- en Handelmaatschappij Carnisseplaat en Verkoop Onroerend Goed Nederland worden verkocht aan de AMFAS-Groep (dat later opgaat in Nationale Nederlanden).

1975
Pashout Productie b.v.

Pashout b.v. gaat zelf produceren en wordt Pashout Productie b.v.

Lanvas Groep b.v.

Statutaire oprichting van Lanvas Groep b.v.

1978
Bezoekerscentrum ‘Het Zandspoor’ in Schoorl

Bouw van bezoekerscentrum ‘Het Zandspoor’ van Staatsbosbeheer in de duinen van Schoorl.

1979
Walenburgerweg Rotterdam
Walenburgerweg Rotterdam
Winkelcentrum Schelfhorst Almelo
Winkelcentrum Almelo

Lantink heeft inmiddels vele winkelcentra ontworpen en gebouwd door heel Nederland, waaronder de Schelfhorst in Almelo en de Blauwe steen in Hoorn.

1980
Project Strevelsweg Rotterdam
Project Strevelsweg Rotterdam
1996
Ewout Vernhout
Ewout Vernhout

Ewout Vernhout voegt zich bij het bedrijf.

2000
De3rivieren – start fase 1
De3rivieren – start fase 1
2008
De3rivieren fase 2 – ONYX-Toren
De3rivieren Ridderkerk

Oplevering van twee gebouwen in het ontwikkelingsplan 'De3rivieren' in Ridderkerk. In de monumentale fabrieksloods van Smit Slikkerveer zijn 26 loftappartementen gecreëerd. De naastgelegen ONYX-toren kenmerkt zich door twee uitwaaierende volumes van robuuste zwarte baksteen, gescheiden door een transparante lift en trappenhuis.

2010
Bezoekerscentrum Schoorl 2
Bezoekerscentrum Schoorl

Renovatie en uitbreiding van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in de duinen van Schoorl. Het centrum is in 1978 door het bureau ontwerpen op een zeshoekige grid. Vanuit de grootste zeshoek is met behulp van cirkelsegmenten vorm gegeven aan de uitbreiding.

2015
Spar supermarkt, Kortgene
Spar Kortgene

Eerste voltooide Spar supermarkt in Kortgene.

2017
De3rivieren fase 3 – Tourmalijn

Op het kruispunt van de rivieren de Lek, Noord en Nieuwe Maas worden twee woontorens gerealiseerd met samen 128 appartementen, als onderdeel van het 'De3rivieren' plan.

2018
Villapark Floriëndaal – Naaldwijk
Villapark Floriëndaal

Groot ontwikkelingsplan Villapark Floriëndaal, op voormalige tuinderijen vlakbij het centrum van Naaldwijk.

2019
De3rivieren fase 4 – De Stoere Kade
De Stoere Kade Ridderkerk

'De Stoere Kade' aan de Drierivierenlaan in Ridderkerk bestaat uit 25 grondgebonden woningen, waarboven 25 tweelaagse appartementen. De oplevering van dit project markeert de laatste fase van het 'De3rivieren' plan.

2021
Overname Ewout Vernhout
Ewout Vernhout

Ewout Vernhout neemt Arlan Architecten officieel over.

2023
Arlan Architecten wordt Ferm Architecten.
Ferm Architecten